Ingrediënten: 100% Zeesla 8g, 100% Wakame 18g, 100% Nori 14g, 100% Dulse 13g
Gebruik: Wil jij graag aan de slag met zeewier, maar weet je niet waar je moet beginnen? Toin Wilke alias de zeewierman heeft een Zeewierbox samengesteld met 4 verschillende soorten zeewier. De Zeewierbox maakt koken met zeewier leuker en makkelijker dan ooit. Nori, Dulse, Zeesla en Wakame samen in een box van 4 handige potjes. Je hoeft geen sterrenchef te zijn om met De Zeewierbox aan de slag te gaan.
Wist je dat zeesla is een echt zomerwier: het groeit overal waar de zon uitbundig schijnt. Vandaar dat je het in Nederland vooral in het hoogseizoen tegenkomt: Het zijn die groene blaadjes die je in de zee en op het stand vindt als je gaat zwemmen. In de Japanse keuken staat gedroogde zeesla ook wel bekend als Aonori (letterlijk: groen wier). De zeesla waarmee Seaweed Course werkt, heeft een aantal droogstappen ondergaan, die hinten van schelpdieren en truffel in het wier naar boven doen komen. Dit maakt de zeesla waarmee wij werken anders dan de meeste andere producten op de markt. De ‘Seaweed Course’ Zeesla geeft een heerlijk zilte, kruidige en unieke smaak aan onder andere (wit)vis, champignons en kruidenboter. De diepgroene kleur van de vlokken kan daarbij nog een extra dimensie geven aan een gerecht.
Wist je dat wakame wordt gemaakt van het blad van Undaria Pinnatifida. Dit bruinwier komt over de hele wereld voor en kan wel een paar meter lang kan worden. Na het oogsten van het wier, worden de bladeren van de stengel gescheiden, geblancheerd en gedroogd.Gedroogd wakame blad heeft een aantal bijzondere culinaire eigenschappen. Vandaar dat het in Azië al eeuwenlang wordt gezien als delicatesse. · Als wakame in contact komt met (heet) water, dan krijgt het een prachtige groene kleur en zachte textuur. Bovendien geeft het extra umami (hartige smaak) af. Vandaar dat je het vaak ziet als één van de hoofdingrediënten van Aziatische soepen, zoals miso.
Wist je dat nori waarschijnlijk ’s werelds bekendste zeewier is. Het wordt, net als wakame en kombu, op grote schaal verbouwd in Azië. Ook in Europa, Canada en de VS komt dit roodwier voor; in totaal zijn er meer dan 70(!) soorten, allemaal met een karakteristieke roodpaarse kleur. Iedereen kent nori van de sushivellen. Deze worden gemaakt van nori-pulp, die vervolgens wordt gestoomd en/of geroosterd om het water eruit te verdrijven. Daarbij ontstaat ook de groene kleur én extra hartigheid, waardoor de vellen zo lekker smaken.
Wist je dat dulse een roodwier is dat groeit in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. De Latijnse naam Palmaria palmata verraadt al veel over de vorm: de dieprode bladeren doen denken aan een palmboom, al zijn deze maar zo’n 30 cm lang. Dit roodwier is al eeuwenlang onderdeel van de Ierse en IJslandse keuken. Traditioneel wordt het gegeten met boter. Een uitstekende combinatie, zeker als je het bakt. Op dat moment komt er, net als bij andere gedroogde zeewieren, extra umami (hartigheid) vrij, waardoor de rokerige basissmaak van dulse al snel doet denken aan bacon.
recepten: https://seaweed-course.nl/recepten
AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN
Koel, droog en donker bewaren.
Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten.