opc_loader
Abroad

World of Seaweed also ships abroad. For orders less than € 50.00, € 10.00 shipping costs will be charged, above  € 8.50, from € 100 without costs.

Free shipping

We ship free throughout the Netherlands from € 35.00

Promotion
Useful links

Information about seaweed:

www.zeewierwijzer.nl

Recipes with seaweed:

www.receptenmetzeewier.nl

Information about salicornia: 

www.zeekraalwijzer.nl

Zeeland Seaweed: 

www.seaweedharvestholland.nl

Wholesale and shops:

www.yourwell.nl

Guestbook
No responses posted

Fleur de sel 200 gr in ornamental jar

Item No.: 1307

Fleur de sel, culinary table salt in a recycled glass ornamental pot, very worthwhile!

10,95
This product is currently not available

Fleur de sel is less salty than fine table salt or gros sel and some people even taste the minerals from the sea. But fleur de sel is above all about the crispy texture. Crispy on the outside but melting on the tongue, which gives gradually releases the salty flavor. Try Fleur de Sel on raw vegetables, baked potatoes or a baked piece of meat and you don't have to be an expert to be impressed by fleur de sel.

Fleur de sel, the"Rolls Royce" amongst the table salts, is a culinary table salt in a decorative jar of recycled glass. Fleur de sel from Guerande (South Brittany, France) stems from the close cooperation between nature and the ancestral ability of the "paludier". On a few summer evenings, after the warm hours on the sun-drenched plain, the paludier 'plucks' the rare Fleur de Sel, which has crystallized on the surface of the salt pan. Simply dried by the sun, this salt, which is naturally rich in minerals (magnesium, calcium, potassium), will elevate the taste of both the simplest and finest dishes.

Also available in a 125 g refill pack.

It is very simple for the French. A cooking enthusiast needs 3 types of salt:
- gros sel (coarse sea salt) for the cooking water for vegetables, pasta, rice or potatoes (preferably 'gros sel gris' = unprocessed sea salt)
- fine table salt for sauces, ragouts or other dishes
- fleur de sel for re-salting after cooking and sprinkling raw vegetables, butter, chocolate, etc.

Because the texture is special with this salt, it is a shame to use fleur de sel during cooking. Sprinkle it over a ready-made dish or a fresh product at the last minute. That can also be sweet, fleur de sel is delicious on caramel or chocolate for example.

Artisanal, honest and pure nature!
Manually and traditionally extracted
Creamy soft in taste
Sun dried, unprocessed and without additives
Naturally pure and mineral rich
Less sodium than regular sea salt


Ingredients: 100% sea salt.

Content: 200 grams.

Wat is fleur de sel precies?

De ‘zoutbloem’ is een flinterdun korstje dat zich op hete zomerdagen op het wateroppervlakte van zoutpannen vormt. Het kan alleen geoogst worden op windvrije dagen, want anders verdwijnt de fleur de sel al voordat deze geschept kan worden.

Waarom is fleur de sel duurder?

Door bovengenoemde omstandigheden is het een zeldzaam en arbeidsintensief product: op 1 ton ‘gewoon’ zeezout wint de zoutwinner gemiddeld maar 20 kilo fleur de sel. Bovendien zijn nog maar een paar Franse streken waar zeezout met de hand geschept wordt. Langs de Franse Westkust in onder meer Guérande (Bretagne), op Île de Noirmoutier (Vendée) en Ile de Ré (Charente-Maritime). En aan de Middellandse Zee in de Camargue, bij Aigues-Mortes.

Hoe herken je fleur de sel?

Fleur de sel voelt vochtiger, korzeliger en ook luchtiger dan gewoon zout. Het heeft grote, onregelmatige kristallen en dat kun je met het blote oog zien. Fleur de sel zit om deze redenen nooit in een strooier, altijd in een bakje of potje.

2000 jaar ambachtelijk

In Guérande liggen nog steeds de door de Kelten aangelegde zoutmoerassen. Zij lieten zeewater naar binnen stromen via een ingenieus kanalenstelsel, waarbij het zout van het ene naar het andere ondiepe bassin werd geleid. Het gehele proces duurde zo’n twee weken, waarna het zout in het laatste bassin door de zon gedroogd werd en handmatig opgeschept. Vandaag de dag wordt in Guérande nog op exact dezelfde manier zout gewonnen als de Kelten dit meer dan 2000 jaar geleden deden. Door absorptie van mineralen uit de klei van de bodems van de zoutmoerassen krijgt het zout zijn lichtgrijze kleur. De wisselwerking tussen klei en zeewater zorgt niet alleen voor zuivering, maar biedt ook ruimte aan verschillende mineralen en spoorelementen en zorgt voor daling van het gehalte aan natriumchloride tot onder de 90% (ca. 33% natrium en ca. 54% chloride). Bij gewoon zeezout is het natriumchloridegehalte 97 tot 99%. Hierdoor is de smaak en het mondgevoel van Fleur de sel romig zacht en onvergelijkbaar met ander (zee)zout.

Fleur de sel 200 gr in ornamental jar does not have any reviews yet. Share your experiences and post a review.

Matching Products For:

Alternative Products For:

Last viewed items