Zeesla is een groene, transparante alg die groeit in een beschutte omgeving die rijk is aan voedingsstoffen. Zeesla hecht zich aan rotsen dmv een kleine hechtwortel. Het wier groeit het hele jaar aan de kust van Finistere (Frans departement, Bretagne), en wordt vooral geoogst in de lente, een jaargetijde waarin de zeesla erg mals is.
IJzer is nodig voor het goed functioneren van ons lichaam omdat het betrokken is bij talrijke enzymatische reacties, voor het transport van zuurstof, voor de opname van zuurstof in de cellen etc.
Zeesla bevat een hoog gehalte aan vezels die helpen om de spijsvertering en stoelgang te verbeteren. Het heeft een laag vetgehalte en bevat vooral de meervoudig onverzadigde vetzuren die essentieel zijn voor ons functioneren (omega 3 vetzuren, EPA). In zeesla zitten ook veel antioxidanten, evenals vitaminen (zoals provitamine A, B1, C, B5).
Ingrediënten: 100% Zeewier (Ulva lactuca)
Herkomst: EU / nonEU
Gebruik
Vers en gezouten, maar ook in gedroogde vorm smaakt het perfect bij een salade en/of rauwkost. In kleine stukjes gesneden kan het toegevoegd worden aan sauzen, aardappelen, vinaigrettes, en alle gerechten waarin vis en schelp- of schaaldieren zijn verwerkt of barbecues. Voeg toe aan het einde van de bereiding
Algemeen: de aanbevolen dosering is ongeveer 5 gram zeewier per dag.
AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN
Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘tenminste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat.
Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en visbevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering.
Ook verkrijgbaar in grootverbruik verpakking.
VOEDINGSWAARDEN PER 100 gram |
Energie | 206 Kcal / 861 KJ |
Eiwitten | 15 g |
Koolhydraten
waarvan suikers | 13 g
0 g |
Vet
waarvan verzadigd | 2 g
0,4 g |
Vezels | 34 g |
Zout | 5,1 g |
RECEPT
Mosselen met kerstomaatjes, chorizo, knoflook en zeesla
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kg mosselen (zonder schelp)
- 250g kerstomaatjes
- 100g milde chorizo
- 1 teentje knoflook
- 30g boter
- 30ml olijfolie
- 15ml citroensap
- 1 volle eetlepel geraspte citroenschil
- 100ml witte wijn
- 2 eetlepels Zeesla vlokken
Bereiding:
Snij de kerstomaatjes doormidden. Snij de chorizo in fijne reepjes. Verwijder het schilletje van het knoflook en druk het teentje knoflook plat.
Verwarm de olie met de boter in een pannetje. Voeg knoflook en chorizo toe. Bak gedurende 2 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de kerstomaten toen en bak nog een minuutje. Voeg de mosselen toe, het sap en de schil van de citroen, de zeesla en de witte wijn. Kook gedurende 5 minuten. Open de pan en controleer - door om te schudden - of alle schelpen open zijn;
- zo ja - dan zijn de mosselen klaar, - zo niet - laat ze dan nog even kort verder koken tot alle schelpen open zijn. De kunst van het perfect mosselen koken is de korte kooktijd. Door de mosselen te lang te koken veranderen ze van een delicatesse in kleine gummi balletjes. Laat mosselen daarom ook niet meekoken in een gerecht maar voeg ze pas op het laatst van de bereiding toe. Serveer in kommen.
Eet smakelijk!