Zeespaghetti of zeeboontjes -Himanthalia Elongata – is een bruin zeewier dat 4-6 meter lang kan worden. Het groeit bij een maximale diepte van 20 meter. Het wier hecht zich met behulp van een wortel aan een rots en is bij eb bereikbaar. Het groeit het hele jaar, maar voor culinair gebruik zijn de jonge scheuten het meest interessant omdat ze zachter zijn en een mildere smaak hebben.
Zeespaghetti bevat een hoog gehalte aan mineralen, zoals magnesium, ijzer maar vooral calcium waarvan het gehalte hoger is dan dat in melk. Het gebruik is aan te raden bij verschillende groepen die een verhoogd risico lopen om tekorten van deze mineralen: zwangere vrouwen, jong volwassenen, bejaarden en vegetariërs.
Jodium, onmisbaar in onze voeding, is in hogere concentraties aanwezig in zeespaghetti dan in graanproducten, groenten of rauwkost. Er zijn bepaalde bevolkingsgroepen die een verhoogd risico hebben op tekorten van jodium: vrouwen die zwanger of in de menopauze zijn, en bewoners die ver van de zee wonen.
De voedingsvezels in zeespaghetti bevorderen de spijsvertering en stoelgang. Vitamine C speelt een belangrijke rol in ons immuunsysteem, de huid, en onze botten/gebeente.
De antioxidanten zoals vitamine C en caroteen (provitamine A) zijn belangrijk om cardiovasculaire risico’s te verminderen.
Jonge zeespaghetti is erg dun en kwetsbaar en lijkt veel op het Japanse zeewier Hijiki en Arame.
ingrediënten: 100% zeewier Zeespaghetti (Himanthalia Elongata)
Herkomst: Frankrijk
Gebruik
Laat de zeespaghetti uitdruipen en spoel het om met water. Het kan koud worden gebruikt. Of doe de spaghetti in kokend water (met balsamico azijn) en laat het 2-3 minuten meekoken of fruit het in de koekenpan met boter of olie. De zeespaghetti past prima bij vlees-, vis-, ei- en roerbakgerechten, maar klein gesneden ook in salades, soepen, sauzen, stampotten, spaghetti enz...
Algemeen: de aanbevolen dosering is ongeveer 5 gram zeewier per dag.
Advies: Zeespaghetti is GEEN pasta vervanger, daarvoor is het te machtig en bevat het teveel mineralen. Zeespaghetti dient gegeten te worden als een bijgerecht of basis voor een salade.
AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN
Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘tenminste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat.
Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering.
Na openen, gekoeld en in water bewaren en binnen 10 dagen consumeren.
Wist je dat zeespaghetti: meer weetjes en recept zie onder extra informatie
VOEDINGSWAARDEN PER 100 gram |
Energie | 15 Kcal / 62 KJ |
Vetten
waarvan verzadigd | 0 g
0 g |
Koolhydraten
waarvan suikers | 0,7 g
0 g |
Vezels | 4,6 g |
Eiwitten | 0,7 g |
Zout | 0,6 g |