opc_loader

Menu

LICHAAMSVERZORGING UIT ZEE:
actieve ingrediënten uit zee en hun invloed op de gezondheid van de huid



Door: Inez Linke

"Al het leven komt uit de zee." Met deze uitspraak had de Griekse arts Hippocrates, meer dan 2000 jaar geleden, gelijk. Nog steeds is de minerale samenstelling in het menselijk bloedplasma bijna identiek aan die van het zeewater. Wat deze mineralen bijzonder maken is dat zij in het zeewater in een vorm voorkomen, waardoor ze in de opperhuid kunnen doordringen en hun vitale functies in de cellen volledig kunnen ontwikkelen. Toepassingen met elementen uit zee en de zeelucht zelf hebben dus een bijzonder hoge werkzaamheid. De belangrijkste grondstoffen voor de actieve bestanddelen, die worden toegepast in deze mariene lichaamsverzorging, vormen natuurlijk zeewater en zeewier.
 


Zeewater en lichaamsverzorging
 


Het zeewater bevat gemiddeld 3,5% verschillende mineralen en sporenelementen. Het hoofdbestandsdeel is chloride gevolgd door natrium, magnesium, kalium, calcium, zwavel en fosfor. Jodium, koper, selenium, zink, fluor en ijzer zijn de belangrijkste sporenelementen. Kalium, natrium en chloride regelen de waterbalans van de cellen en verbeteren de barrièrefunctie van de huid, dat wil zeggen dat deze mineralen blijvend het vochtgehalte van de huid verhogen. Magnesium versterkt bovendien de celstofwisseling en bevordert de bloedsomloop. De huid lijkt steviger en gladder. De in het zeewater aanwezige strontium en selenium zouten hebben een positief effect bij het verlichten van met ontstekingen gepaard gaande huidaandoeningen.
 


Zeewier en lichaamsverzorging
 


Van de meer dan 35.000 bekende zeewier soorten, ook wel macro algen genoemd,  worden er tot nu toe ongeveer 50 gebruikt door de cosmetische industrie. Dit zijn voornamelijk bruine en rode algen. Zeewier heeft een nuttige functie voor het zeemilieu, want het vormt een belangrijk gebied voor vele soorten van zeeleven. Deze onderwater bossen nemen overtollige voedingsstoffen op en produceren veel zuurstof, net als de tropische regenwouden, waardoor de waterkwaliteit verbetert.

Juist als werkzaam ingrediënt in de lichaamsverzorging, is het belangrijk om zeewier te gebruiken van duurzame wildoogst of gekweekt, op zeewier boerderijen, om de natuurlijke bronnen te ontzien. Dit heeft een bewezen positief effect op het milieu. Gekweekt wier kenmerkt zich door een strikte kwaliteitscontrole en zuiverheid.
 


Werkzame stoffen van zeewier en hun effecten


Zeewieren hebben een zeer hoge dichtheid van werkzame stoffen, omdat ze de voedingsstoffen uit het omringende water door osmose opnemen. Meer dan 80 verschillende werkzame stoffen worden in de wieren aangetroffen. Ze bevatten de in zeewater aanwezige mineralen en sporenelementen in een hoge concentratie, waarbij vooral bruinwieren bijzonder rijk zijn aan jodium. Zeewieren hebben daarnaast een aan stressfactoren aangepaste stofwisseling en ontwikkelen daarom vele beschermende stoffen:


mineralen (o.a. kalium, calcium, magnesium, natrium, chloride) en sporenelementen (o.a. koper, selenium, chroom, zink, ijzer, jodium, strontium) stimuleren de stofwisseling, doorbloeding en houden de natuurlijke vochtigheid van de huid op peil. Door het gestimuleerde metabolisme en de verbeterde zuurstofopname worden de ontgiftende functies van de huid bevorderd en afvalstoffen verwijderd.


vitaminen (b.v. A, B-groep, C, foliumzuur) en antioxidante polyfenolen beschermen de huid tegen negatieve invloeden van het milieu en vrije radicalen, versterken de veerkracht en voorkomen zo vroegtijdige huidveroudering.


• ongeveer 20 aminozuren (eiwitbouwstenen, zoals histidine, isoleucine, lysine, methionine, tryptofaan, glutaminezuur) leveren bouwstenen voor de stofwisseling, voorkomen een droge huid, hebben een vocht regulerend effect en versterken het steunweefsel van de opperhuid.


• speciale suikers uit algen, zogenaamde essentiële suikers, (zoals alginaat, fucoidan, laminaran) fungeren als dragers voor werkstoffen en werken bijzonder hydraterend, regenererend en verstevigend op de huid.


• zeer effectieve vochtbinders, die uitdroging van de wieren bij laag tij voorkomen, zorgen bij lichaamsverzorging dat de huid vocht langer wordt vast gehouden.

De verschillende groepen stoffen hebben een synergistisch effect en hydrateren de huid daardoor bijzonder effectief, leveren de cellen energie en activeren daarmee het celmetabolisme en celvernieuwing. In zeewier schuilt een van de belangrijkste principes van de natuur: synergie, het geheel is groter dan de som der delen!
 


Wat maakt de werking van zee zo gezond?


Thalassotherapie met werkzame stoffen uit zee bieden al eeuwenlang verlichting en genezing van verschillende huidaandoeningen. Onderzoeken bevestigen dat mineralen uit zee, vooral magnesium, strontium en selenium, ontstekingen tegengaan. Zeewater bevat bovendien zeldzame sporenelementen, zoals goud, platina, beryllium, rubidium en vanadium. Deze worden door het lichaam niet in noemenswaardige hoeveelheden gebruikt, maar als ze afwezig zijn, kunnen er symptomen van gebrek optreden.


Natrium, kalium en chloride verbeteren de natuurlijke huidbarrière, selenium verhoogt de weerstand tegen oxidatieve stress en strontium verlicht jeuk bij huidziekten.
 


Effectief


De werkzame stoffen uit zee, in het bijzonder van wieren en zeewater, bezitten in hun natuurlijke compositie, waarvan de elementen overeenkomen met de samenstelling van de vloeistof in de cellen, een bijzonder hoge effectiviteit, omdat ze tot in de onderste laag van de opperhuid kunnen doordringen en hun vitale functies in de cellen volledig kunnen ontwikkelen.


Lichaamsverzorging uit zee onderscheidt zich van andere natuurlijke lichaamsverzorging, doordat de zeeplanten, vanwege hun evolutionaire voorsprong, zich complexer hebben aangepast aan stressfactoren dan landplanten. De positieve effecten zijn bij toepassing direct voelbaar en zichtbaar.