Ingredienten: gedroogd Sea moss* (Mastocarpus stellatus) *Van biologische oorsprong
Herkomst: EU-agricultuur. Sea moss wordt met de hand geoogst in zijn natuurlijke omgeving aan de kust van Galicië (Golf van Biskaje en Portugese Wateren).
Sea moss heeft een sponzige structuur, met vertakte bladeren en een smalle gekrulde of gedraaide vorm. Sea moss is een klein rood zeewier dat bij verhitting groen wordt. Het heeft een knapperige structuur en is goed vergelijkbaar met Iers mos. Het wordt ook wel "vals Iers mos" genoemd.
Wist u dat Sea moss fantastische eigenschappen heeft. Het bevat namelijk 15 van de 18 essentiële mineralen die we als mens nodig hebben.
Sea moss is bovendien:
* Laag in vet
* Suikervrij
* Vezelrijk
* Een bron van proteïne
Smaak: Sea moss heeft een hele lichte zilte smaak. Neutraal genoeg om te verwerken in gerechten en om er een gel van te maken.
Gebruik: Hoewel we Sea moss kennen voor het maken van onder andere pudding heeft het een groot scala aan toepassingen, waarvan de belangrijkste eigenschap het binden van vloeistof is. In sauzen, jams, gelei en deserts werkt het als verdikkingsmiddel en stabilisator. Maar het wordt ook rauw gebruikt in bijvoorbeeld salades en meegekookt in pasteien, quiches en stoofschotels. Je kunt het verwerken in cakes of (hartige) taarten als vervanging van eieren of ander bindmiddel. Sea moss gefrituurd is niet alleen lekker, maar ook als decoratie een aanvulling op je gerecht. Zelfs super gezonde snoepjes kun je maken met dit kostelijke wier.
Het de zit boordevol mineralen en antioxidanten. Het is rijk aan eiwit, jodium, ijzer, natrium, fosfor, magnesium, calcium, koper, zwavel, vitamine A, en carrageen. Het werkt ontgiftend, stimuleert de stofwisseling, verlicht een zere keel en hoest, helpt tegen spijsverteringsklachten, reguleert de bloedsuiker, vermindert ontstekingen, herstelt libido, lost vastzittende slijm op, helpt tegen insectenbeten en huiduitslag.
Vanwege het hoge aantal mineralen en antioxidanten wordt er van Sea Moss een gel gemaakt om thee mee te zetten of om te gebruiken in een smoothie, shake en soep. Maar ook als huidverzorging: als masker op je gezicht en/of haar, om mee te scrubben (het verwijdert dode huidcellen). Het werkt verstevigend, hydraterend, verzachtend, versterkt haar, huid en nagels, anti-verouderingsmiddel. De gelei kun je enkele weken in de koelkast bewaren.
Lees meer over sea moss (en Iers mos) in ons blog op www.yourwell.nl
Recept: Sea moss gel .
Tip: Je kunt ook gel maken van Iers mos. poeder.
Algemeen: Bij dagelijks gebruik is de aanbevolen maximale hoeveelheid ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag.
AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN
Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘tenminste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat.
Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering.
GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 gram |
Energie | 184 kcal / 756 kJ |
Vetten waarvan verzadigd | <0,5 g ,<0,1 g |
Koolhydraten waarvan suikers | 3 g 0 g |
Vezels | 52 g |
Eiwitten | 16 g |
Zout | 6,5 g |