Ingredienten: 100% zeewier* (Ulva lactuca) *van biologische oorsprong
Herkomst: met de hand geoogst in de natuurlijke omgeving van het wier aan de kust van Galicie (Golf van Biskaje en Portugese wateren)
Zeesla. Ook al lijkt het er wel op, zeesla is geen familie van de gewone sla, maar dankt zijn naam aan de grote groene bladeren. Zoals de naam al zegt groeit het in de zee. En het is dus een wier, geen plant. Ulva is Latijn voor ‘moeras plant’, wat verwijst naar dit nederige, felgroene zeewier.
Wist je dat zeesla groeit op een ondergrond waar het zich aan vastklampt met het "houvast". Die ondergrond kan bestaan uit stenen,maar zeesla kan ook op schelpdieren groeien!
Smaak: Zeesla heeft een frisse en sterke smaak die lijkt op die van zuring, maar heeft ook wel iets spinazie-achtigs.
Gebruik: Eet zeesla vers met citroensap of in een groene salade. Rooster het in de oven op 95º en verkruimel het als smaakmaker in granen, soepen, salades. Voeg het toe aan vlees, vis, oesters en groenten. Of pak er vis mee in. Frituur het, of hak het fijn voor in een salade. Kook het samen met spinazie of fijngesneden kool. Eet het als snack, zoals nori of drink het als hete thee. Of sauteer zeesla in olijfolie en blus dit af met shoyu en gembersiroop. Gedroogd, in vlokken, kan het over patat gestrooid worden als extra smaakmaker. Zeesla wordt ook wel gebruikt in preparaten voor huidverzorging. Het wordt verder verwerkt in diervoeding, bijvoorbeeld voor aquariumvissen.
Het bevat hoge gehaltes eiwit, ijzer en calcium, het heeft een laag vetgehalte en is vezelrijk. Daarnaast bevat het mangaan, kalium, kiezelzuur en vitamine A,B en C.
Recepten: Zeesla
Algemeen: de aanbevolen maximale dosering is ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag.
AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN
Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘ten minste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat.
Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering.
GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 gram |
Energie | 161 Kcal / 667 KJ |
Vetten waarvan verzadigd | 0,5 g 0,2 g |
Koolhydraten waarvan suikers | 5 g 0 g |
Vezels | 35 g |
Eiwitten | 17 g |
Zout | 6,1 g |