Wat is quinoa? (uitgesproken als kien-wah)
Het ziet eruit als couscous, is zo veelzijdig als rijst, maar kent een rijkere, meer nootachtige smaak: quinoa. Ook wel het wondergraan genoemd.
Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De zaadjes zijn wit, rood of zwart van kleur. De plant kan tussen 60 centimeter en 2 meter hoog worden en wordt maar één jaar oud. De zaden lijken op graankorrels. Ze worden ook als graan in de keuken gebruikt.
Quinoa zit boordevol vitamines en mineralen, is rijk aan ijzer en magnesium, bevat meer eiwitten dan tarwe, rijst of aardappel en is bovendien glutenvrij. Een prima afwisseling voor muesli, rijst of pasta, en de bereidingswijze is net zo simpel. Quinoa is ook bij uitstek geschikt voor een heerlijk frisse salade. Quinoa salade kun je bijvoorbeeld maken als bijgerecht, maar is op warme zomerse dagen ook heerlijk als maaltijd.
Ingrediënten:
Quinoa wit* 46%, quinoa rood* 26%, quinoa zwart* 26%, kelp* (kombu) 2%.
* = van biologische oorsprong.
LET OP: Kan sporen bevatten van schaaldieren, vis, pinda’s (aardnoten), noten, sesamzaad, weekdieren.
Algemene Voedingswaarden per 100 g:
Energie: 1578 kJ / 377 kcal
Vetten: 5,7 g
waarvan verzadigd: 0 g
Koolhydraten: 65 g
waarvan verzadigd: 0,99 g
Vezels: 6,3 g
Eiwitten: 14 g
Zout: 0,12 g
Jodium: 8660 µg