opc_loader
Grootste assortiment Europees zeewier
Biologisch gecertificeerd
Gratis verzending in NL vanaf 35,- 
Levering in de hele EU

Fleur de sel 200 gr in sierpot

Artikelnr: 1307

Fleur de sel, culinair tafelzout in een sierpot van gerecycled glas. Leuk om te geven, nog leuker om te krijgen. 

11,95
  • Grootste assortiment Europees zeewier
  • Biologisch gecertificeerd
  • Gratis verzending vanaf 35,- in NL
  • Levering in de hele EU

Ingrediënten: 100% zeezout.

Herkomst: Frankrijk

Wist u dat Fleur de sel minder zout is dan fijn keukenzout of gros sel en sommige mensen zelfs de mineralen uit zee proeven. Maar het gaat bij fleur de sel boven alles om de knapperige textuur. Krokant van buiten maar smeltend op de tong, waardoor de zoutbloem zijn smaak geleidelijk afgeeft. Probeer dat op rauwe groente, aardappeltjes uit de oven of een gebakken stukje vlees en je hoeft absoluut geen kenner te zijn om onder de indruk te raken van fleur de sel.

Fleur de sel, de ‘Rolls Royce’ van de tafelzouten, is een culinair tafelzout in een sierpot van gerecycled glas. Fleur de sel uit Guerande (Zuid-Bretagne) komt voort uit de nauwe samenwerking tussen natuur en voorvaderlijke bekwaamheid van de zout winner, de "paludier". Op enkele zomeravonden, na de warme uren op de zonovergoten vlakte 'plukt' de paludier het zeldzame Fleur de Sel dat aan de oppervlakte van de zoutpan gekristalliseerd is. Simpelweg gedroogd door de zon zal dit zout, dat van nature rijk is aan mineralen (magnesium, calcium, kalium) de smaak van zowel de meest simpele als meest fijne gerechten verheffen. Ook verkrijgbaar in navulverpakking van 125 g.

Voor Fransen is het heel simpel. Een kookliefhebber heeft genoeg aan 3 soorten zout: 
– gros sel (grof zeezout) voor het kookwater van groente, pasta, rijst of aardappelen (en liefst ‘gros sel gris‘ = onbewerkt zeezout)
– fijn keukenzout voor sauzen, ragouts of ander gerechten
– fleur de sel voor het nazouten na het koken en het bestrooien van rauwe groenten, boter, chocolade etc.

Omdat juist de textuur bijzonder is bij dit zout is het zonde om fleur de sel tijdens het koken te gebruiken. Je strooit het op het laatste moment over het klare gerecht of over een vers product. Dat overigens ook zoet kan zijn, fleur de sel is heerlijk op karamel of chocolade bijvoorbeeld.

Ambachtelijk, eerlijk en puur natuur!

  • Handmatig en traditioneel gewonnen
  • Romig zacht van smaak
  • Zongedroogd, onbewerkt en zonder toevoegingen
  • Natuurzuiver en mineraalrijk
  • Minder natrium dan gewoon zeezout

Inhoud: 200 gram.

Wat is fleur de sel precies?

De ‘zoutbloem’ is een flinterdun korstje dat zich op hete zomerdagen op het wateroppervlakte van zoutpannen vormt. Het kan alleen geoogst worden op windvrije dagen, want anders verdwijnt de fleur de sel al voordat deze geschept kan worden.

Waarom is fleur de sel duurder?

Door bovengenoemde omstandigheden is het een zeldzaam en arbeidsintensief product: op 1 ton ‘gewoon’ zeezout wint de zoutwinner gemiddeld maar 20 kilo fleur de sel. Bovendien zijn er nog maar een paar Franse streken waar zeezout met de hand geschept wordt. Langs de Franse Westkust in onder meer Guérande (Bretagne), op Île de Noirmoutier (Vendée) en Ile de Ré (Charente-Maritime). En aan de Middellandse Zee in de Camargue, bij Aigues-Mortes.

Hoe herken je fleur de sel?

Fleur de sel voelt vochtiger, korzeliger en ook luchtiger dan gewoon zout. Het heeft grote, onregelmatige kristallen en dat kun je met het blote oog zien. Fleur de sel zit om deze redenen nooit in een strooier, altijd in een bakje of potje.

2000 jaar ambachtelijk

In Guérande liggen nog steeds de door de Kelten aangelegde zoutmoerassen. Zij lieten zeewater naar binnen stromen via een ingenieus kanalenstelsel, waarbij het zout van het ene naar het andere ondiepe bassin werd geleid. Het gehele proces duurde zo’n twee weken, waarna het zout in het laatste bassin door de zon gedroogd werd en handmatig opgeschept. Vandaag de dag wordt in Guérande nog op exact dezelfde manier zout gewonnen als de Kelten dit meer dan 2000 jaar geleden deden. Door absorptie van mineralen uit de klei van de bodems van de zoutmoerassen krijgt het zout zijn lichtgrijze kleur. De wisselwerking tussen klei en zeewater zorgt niet alleen voor zuivering, maar biedt ook ruimte aan verschillende mineralen en spoorelementen en zorgt voor daling van het gehalte aan natriumchloride tot onder de 90% (ca. 33% natrium en ca. 54% chloride). Bij gewoon zeezout is het natriumchloridegehalte 97 tot 99%. Hierdoor is de smaak en het mondgevoel van Fleur de sel romig zacht en onvergelijkbaar met ander (zee)zout.

Fleur de sel 200 gr in sierpot heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.
Fleur de sel 200 gr in sierpot


Aanbevolen artikelen:

Alternatieve artikelen:

Laatst bekeken items