Puur zeewier
26 Artikelen
Zeeuwsche Zoute
Ingredienten: 100% Zeeuwse wakame (Undaria pinnatifida) Herkomst: Het zeewier vindt zijn oorsprong in de Oosterschelde. Het zeewier wordt gesneden door Jan Kruijsse van de Zeeuwse Zeewierhandel. Smaak: Je proeft de ultieme ziltige smaak van de Oosterschelde. Nootachtig. Gebruik het bijvoorbeeld op een stuk goed gebakken vis of geef een boost aan je omelet. Maar ook heerlijk om mee te koken met je rijst, pasta, aardappelen en groenten. LET OP: De molen is gemaakt van recyclebare producten, die deels biologisch afbreekbaar zijn. Hierdoor is de molen NIET geschikt voor meermalig gebruik.Wanneer je hem opnieuw vult met wakame bestaat er een kans dat de wakame niet goed gemalen wordt. Het glas mag in de glasbak en de dop mag bij het groenafval. Meer weten over de zoutmolen lees volgend artikel. https://zeeuwschezoute.nl/zeeuwsche-zoute-nu-ook-verkrijgbaar-in-een-volledig-recyclebare-zoutmolen/
Porto-Muiños
Omschrijving: Biologische Furikake met handgeoogst zeewier uit de Portugese wateren bij Galicie Noord-Spanje. Als je alleen de naam furikake hoort, denk je misschien dat je het nog nooit gegeten hebt. Maar voor iedereen die wel eens sushi of andere Japanse gerechten heeft gegeten, is de kans groot dat je het toch al een keer geproefd hebt! Het wordt namelijk gebruikt als topping op veel verschillende gerechten: als smaakmaker voor gekookte rijst, op (rauwe) vis, salade, noedelsoep en ook over sushi of in je poké bowl. Wat is dit veelzijdige goedje dan precies? We vertellen je er alles over. Ingrediënten: Witte en zwarte sesam zaadjes*, zeesla (Ulva rigida)*, Nori (Porphyra spp)*, Wakame (Undaria pinnatifida)* en zout *van biologische oorsprong Herkomst: Galicie, Spanje Gebruik: strooi het direct in bereide gerechten, rijst, pasta en nog veel meer recepten Allergenen: kan sporen van weekdieren, vis en schaaldieren bevatten. Referentiewaarde voor voedingsstoffen. Ongeveer 26 g product bevat 150 µg jodium GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 gram Energie 675 kJ / 163kcal Vetten waarvan verzadigde vetzuren 21 g 2,4g Koolhydraten waarvan suikers 2,6 g 0 g Voedingsvezels 3,7 g Eiwitten 1,5 g Zout 1,7 g
Wereld van Zeewier kan een groot aantal zeewieren in kg verpakking leveren . Stuur een email en wij informeren je over de mogelijkheden en prrijzen.
Biologisch op land, in bassins geteeld, fijn zeesla zeewier. Te strooien als topping, smaakmaker en zoutalternatief over vele gerechten. Zeesla heeft een intense zeesmaak, zoals mosselen. Ingrediënten: 100% zeesla (Ulva lactuca)* *van biologische oorsprong Herkomst: Israel Kan sporen van VIS, WEEK- en SCHAALDIEREN bevatten GEMIIDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 G Energie (kj / kcal) 1045 / 251 Vetten (g) 1,8 waarvan verzadigde vetzuren (g) 0,8 Koolhydraten (g) 14 waarvan suikers (g) 0 Vezels (g) 37,1 Eiwitten (g) 26,1 Zout (g) 3,75
Connemara Seaweed Company
Biologisch Iers sea moss poeder, ook wel carrageen of Iers mos poeder genoemd, op vele manieren te gebruiken. Het wordt ook wel zeemos genoemd. Ingredienten: 100% zeewier: Iers sea moss (Chondrus crispus/Iers mos/carrageen)* *van biologische oorsprong . Herkomst: Ierland Iers sea moss is een superfood boordevol mineralen en antioxidanten. Het is rijk aan eiwit, jodium, ijzer, natrium, fosfor, magnesium, calcium, koper, zwavel, vitamine A, C en carrageen. In totaal bevat het 15 van de 18 voor de mens essentiële mineralen, Smaak: licht naar schaaldieren Meer informatie over Iers sea moss vind je bij dr. Sebi ; Wat is Sea moss? Of anders bi j Dr Jetske Ultee over huidverzorging Gebruiksaanwijzing: Voeg 1 theelepel (ca 4 gram) poeder toe aan je eten, shake of smoothie of warme drank. Of maak er een gel van (zie recept). Wist je dat je Iers sea moss ook kunt gebruiken als bindmiddel voor soepen en sauzen of taarten, maar tevens, in gelvorm, als gezichts- en haarmasker om de huid te hydrateren? Recept : Gel maken van sea moss poeder. De poeder is klaar voor gebruik. Neem 25 gram sea moss poeder en doe het in een pan. Voeg 500 ml water toe en laat 30 minuten weken. Breng het geheel aan de kook terwijl je af en toe roert, 1 a 2 minuten aan de kook houden. Blendeer het geheel tot een gladde gel ontstaat. Voor een extra vitamine boost, smaak en geur kan je citroensap/sinaasappelsap toevoegen tijdens het blenderen. Doe het in een afsluitbare pot en laat het afkoelen en zet het in de ijskast. Het zal dan nog iets meer indikken. Houd er wel rekening mee, wanneer je vocht van iets anders toevoegt je minder water gebruikt. Mocht je een dikkere gel willen, gebruik dan meer zeewier of minder water. Tip: Zie hier hoe je met ook met andersoortige Sea moss (o.a.Mastocarpus stellatus) kun je gel maken. Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram Energie: 686 kJ / 167 kcal Vetten: 0,4 g waarvan verzadigd: 0,3 g Koolhydraten: 53 g waarvan suikers: Eiwit: 9,18 g Zout: 1,94 g
Connemara Seaweed Company
Biologisch Iers sea moss, ook wel carrageen of Iers mos genoemd, is op vele manieren te gebruiken. Het wordt ook wel zeemos genoemd. Ingredienten: 100% zeewier: Iers sea moss (Chondrus crispus/Iers mos/carrageen)* *van biologische oorsprong . Herkomst: Ierland Iers sea moss is een superfood boordevol mineralen en antioxidanten. Het is rijk aan eiwit, jodium, ijzer, natrium, fosfor, magnesium, calcium, koper, zwavel, vitamine A, C en carrageen. In totaal bevat het maar liefst 92 van de 102 mineralen die in het menselijk lichaam actief zijn en daarvan zijn er 15 van de 18 essentiële mineralen, Smaak: milde schaaldierensmaak Meer informatie over Iers sea moss vind je bij dr. Sebi ; Wat is Sea moss? Of anders bi j Dr Jetske Ultee over huidverzorging Gebruiksaanwijzing: Voeg toe aan salades, eiergerechten, soep en purees Of maak er een gel van (zie recept). Iers sea moss is ook zeer geschikt als bindmiddel voor soepen en sauzen of taarten, maar tevens, in gelvorm, als gezichts- en haarmasker om de huid te hydrateren Recept : Gel maken van Iers sea moss KOKEN Neem 25 gram Sea moss Doe het in een vergiet en spoel goed het af onder de kraan. Het is mooi schoon zeewier, maar toch even kijken naar harde of lelijke stukjes en haal die eruit. Doe het in een pan en laat het 15 minuten weken in 500 tot 600 ml schoon water. Het neemt dan toe in volume. Breng het, al roerende, aan de kook en laat het heel even zachtjes pruttelen. Blendeer het net zolang tot dat je een mooie gladde gel hebt. (Liefst met een staafmixer) Doe het in een afsluitbare pot en laat het afkoelen en zet het daarna in de koelkast. Het zal dan nog iets meer indikken. Je kan het ook invriezen. Niet langer houdbaar dan 10 dagen in de koelkast. Mocht je de gel te dik vinden dan kan je er tijdens het blenden nog water maar bijvoorbeeld ook citroen- en/of sinaasappelsap aan toevoegen voor een extra vitaminen boost. OPWARMEN Wil je het Sea moss niet aan de kook brengen dan kan je er ook voor kiezen om het, na het weken, op te warmen tot 30°/40°C (2 tot 3 minuten op halfhoog vuur) en daarna goed te blenden. WEKEN Wanneer je er voor kiest om het niet te koken of verwarmen, laat het dan na het wassen van het zeewier 2 á 3 uur weken(langer mag ook.) Blend het dan goed. Het liefst met een staafmixer. Zet het voor 2 á 3 uur in de ijskast. Blend opnieuw goed en laat het een nachtje verder indikken. De volgende ochtend heb je een volwaardige gel. Het algemeen advies is dat je ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag mag binnen krijgen, bij dagelijks gebruik. Dus of je de gel nu maakt met een liter water of met 500 ml, je mag de gel die je maakt van 25 gram Sea moss, binnen 5 dagen mag consumeren! Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram Energie: 686 kJ / 167 kcal Vetten: 0,4 g waarvan verzadigd: 0,3 g Koolhydraten: 53 g waarvan suikers: Eiwit: 9,18 g Zout: 1,94 g
AlgAran
Atlantic Wakame heeft een hoog calcium– en magnesium gehalte. Dit zeewier wordt aanbevolen om de botten in een goede conditie te brengen en te houden. Rijk aan vitaminen en mineralen past ook dit zeewier uitstekend in een gezonde levensstijl. Wanneer je dit zeewier verwerkt in soepen en sauzen zal het moeilijk zijn om het te onderscheiden van andere groenten. Ingrediënten: 100% Zeewier, gedroogd* (Atlantic wakame/Alaria esculenta) * Van biologische oorsprong Herkomst: Ierland Gebruik : kook het mee met soepen en sauzen; afspoelen voor gebruik Algemeen: de aanbevolen dosering is ongeveer 5 gram zeewier per dag. AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘tenminste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering. GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 gram Energie 84 Kcal / 354 KJ Eiwitten 13 g Koolhydraten waarvan suikers 1,4 g < 0,1 g Vet waarvan verzadigd 1,4 g 0,7 g Vezels 39,1 g Zout 4,5 g Vitamine B2 0,3 mg Vitamine B12 2 mcg Calcium 795 mg Magnesium 761 mg Zink 5 mg Dit product is biologisch gecertificeerd en duurzaam geoogst, monsters worden getest op zware metalen, pesticiden en herbiciden, radioactiviteit en microbiologische vervuilingen.
Porto-Muiños
Ingredienten : gedroogd zeewier* (kombu/Laminaria Ochroleuca) *van biologische oorsprong. Herkomst: Spanje Laminaria , dat ‘dun blad’ betekent in het Latijn, kent bijna 300 soorten, waaronder kombu. Deze zeewieren zijn olijfbruin van kleur en kunnen zeer verschillend zijn van structuur en aantal bladeren. Sommigen hebben een enkel, breed blad, anderen hebben meerdere bladeren, sommigen zijn smal en buigzaam, anderen zijn weer omvangrijk en bijna leerachtig. Wist je dat kombu voor het eerst vermeld werd in het Nihonshoki (de Kronieken van Japan) in 797. Kombu werd waarschijnlijk al eerder gebruikt maar omdat het redelijk snel verteert zijn er geen overblijfselen gevonden. Rond 1400 werd een nieuwe droogtechniek ontdekt; het zeewier kon langer dan een paar dagen worden bewaard en werd een belangrijk export product van de Japanse Tohoku regio. Met de kolonisatie en toegenomen scheepvaartmogelijkheden verspreidde het gebruik van kombu zich over heel Japan. Sinds deze tijd (1800) werd kombu populair in de traditionele keuken van Okinawa. Nog steeds is de consumptie van kombu per huishouden in Okinawa het hoogst van alle prefecturen in Japan. In de twintigste eeuw wordt een manier gevonden om kombu te telen en wordt het goedkoper en makkelijker verkrijgbaar. Wist je ook dat kombu zeewier kan helpen bij het verminderen van winderigheid? Kombu zeewier is rijk aan een natuurlijke suiker genaamd oligosaccharide, dat niet door het menselijke spijsverteringsstelsel kan worden afgebroken. Hierdoor passeert het grotendeels onverteerd naar de dikke darm, waar het fungeert als voedselbron voor gunstige darmbacteriën.Deze gunstige bacteriën fermenteren de oligosacchariden en produceren korteketenvetzuren, zoals butyraat. Korteketenvetzuren hebben verschillende voordelen, waaronder het bevorderen van een gezonde darmflora, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de darmgezondheid. Bovendien bevat Kombu zeewier ook enzymen die kunnen helpen bij het afbreken van bepaalde complexe koolhydraten die winderigheid kunnen veroorzaken, zoals raffinose en stachyose. Door deze koolhydraten af te breken voordat ze de dikke darm bereiken, kan Kombu zeewier helpen bij het verminderen van de gasproductie en winderigheid. Smaak: Natuurlijke smaakversterker, met een karakteristieke, vleesachtige smaak. Geroosterd smaakt het naar bacon. Zoet en zilt. Gebruik: Alle kelp/kombu wieren moeten gekookt worden voor gebruik. Laat de vlokken 20-30 minuten in warm water wellen, of kook de vlokken tot ze volledig opgelost zijn in het gerecht waarin het zeewier is verwerkt. Gebruik de kombu gedroogd, vers, bevroren, geroosterd, in de pan gebakken, ingemaakt, gekookt, gewokt, gemarineerd of gekonfijt. Gebruik het bij vlees, of als een wrap voor vis wanneer je deze in de oven bakt of in een stoompan klaarmaakt. Gebruik kombu in soep en sauzen, of voeg het toe aan het kookvocht van je groenten, rijst en granen. Wanneer je kombu meekookt met je peulvruchten zorgt dat voor een snellere garing en een betere vertering. Ook lekker als thee . De aanbevolen dosering voor 1 liter is 1 gram gedroogde kombu. Rijk aan j odium, calcium, kalium, magnesium, ijzer, natrium, chroom, eiwit, mannitol, fosfor, alginaat, fucoidan, laminarin, caroteen, germanium, fytohormonen, en de vitaminen A, C, D, E, K en B complex. Recept: Kombu Algemeen: Bij dagelijks gebruik is de aanbevolen maximale dosering ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag . AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘tenminste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering. Composteerbaare folie De composteerbare folie wordt gemaakt van cellulose uit hout. Doordat dit 100% composteerbaar is kan het product na gebruik weer als voeding dienen voor nieuwe gewassen volgens het cradle to cradle principe. De folie is stevig, olie-, vocht- en diepvriesbestendig, geschikt voor gebruik tot 40°C en heeft een heldere, transparante uitstraling. De folie die Porto Muiños gebruikt is een duurzaam alternatief voor milieubelastende plastic producten en zijn gecertificeerd voor composteerbaarheid, zowel industrieel als GFT, volgens de EN13432, hetgeen betekent dat het volledig afbreekt tot CO₂ en water in een maximale periode van 12 weken GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 G Energie (kJ / kcal) 745 / 179 Vetten (g) 0,5 waarvan verzadigde vetzuren (g) 0,1 Koolhydraten (g) 18 waarvan suikers (g) 0 Vezels (g) 34 Eiwitten (g) 9,2 Zout (g) 5,1 100 ml bouillon bevat 118 µg jodium (79 % RI)
Ingredienten : 100% gedroogd zeewier* (Himanthalia elongata/zeespaghetti) *van biologische herkomst. Herkomst: Ierland Wist je dat de wild geoogste en gedroogde zeewier tagliatelle (zeespaghetti) rehydrateert waardoor 100 g overeenkomt met 500 gram verse zeegroenten. Dit kan worden gebruikt door pasta, groenten of iets daar tussen in. Het is niet alleen geweldig voor je smaakpapillen en gezondheid, maar ook voor de planeet. Smaak: Ziltig Gebruik: Kook 15-20 minuten (Al dente) in ruim water óf Week 20-25 minuten in heet water (minder zeebries) óf Week 45 minuten in koud water (raw). Giet af en I Sea Pasta is gereed om te mengen in sauzen, soepen, salades, pasta's,omeletten, rijstgerechten, etc.... Algemeen: de aanbevolen dosering is ongeveer 5 gram zeewier per dag. AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN Advies: Gebruik niet meer dan 5 a 10 gram I Sea Pasta per persoon per dag. Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘tenminste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering. Niet geschikt voor mensen met gluten bevattende granen-, schaaldieren-, vis of weekdieren allergie VOEDINGSWAARDEN PER 100 gram Energie 747 Kcal / 178 Kj Vetten waarvan verzadigd 2,7 g 0,7 g Koolhydraten waarvan suikers 28,5 g 0 g Vezels 30,5 g Eiwitten 10 g Zout 9,1 g
Porto-Muiños
Ingredienten: gedroogd zeewier* ( Palmaria palmate/dulse) Palmaria = Latijns voor handpalm) *van biologische oorsprong Herkomst: Zeewier met de hand geoogst in zijn natuurlijke omgeving aan de kust van West-Ierland. Dulse heeft een hand- of waaierachtige vorm. De diep rood/bruin/paars gekleurde, platte bladeren (ongeveer 30 cm lang) groeien direct vanaf het ‘houvast’ en zien er uit als een waaiende palm. Wist je dat dulse heel veel eiwitten bevat en daardoor bij uitstek geschikt is als vleesvervanger. Wanneer je dulse, kort, bakt/frituurt in de hete olie wordt de rokerige smaak versterkt en is het alsof je bacon proeft. Smaak: Volle, rokerige smaak die lijkt op die van zoute bacon. Smelt bijna in je mond. De beet is zacht en taai. Gebruik: Week de dulse 5 minuten in voldoende water, kook het 15 minuten of voeg het toe aan het kookvocht van je groenten, rijst, pasta. Dulse neemt 4 keer in gewicht toe. Dulse vlokken kan je gedroogd strooien over je gerecht bijvoorbeeld over salades. Je kunt ze bakken/ roosteren als snack of als kruiden gebruiken met vlees- en visgerechten. Het wordt ook gebruikt in soepen, sauzen, roereieren, kroketten, pasteien of pasteitjes stoofschotels enz... Dulse is een goede bron van eiwitten, vitaminen, mineralen en bevat weinig natrium en relatief veel jodium. Recept: Dulse Algemeen: Bij dagelijks gebruik is de aanbevolen maximale dosering ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag. AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘tenminste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering. Composteerbaare folie De composteerbare folie wordt gemaakt van cellulose uit hout. Doordat dit 100% composteerbaar is kan het product na gebruik weer als voeding dienen voor nieuwe gewassen volgens het cradle to cradle principe. De folie is stevig, olie-, vocht- en diepvriesbestendig, geschikt voor gebruik tot 40°C en heeft een heldere, transparante uitstraling. De folie die Porto Muiños gebruikt is een duurzaam alternatief voor milieubelastende plastic producten en zijn gecertificeerd voor composteerbaarheid, zowel industrieel als GFT, volgens de EN13432, hetgeen betekent dat het volledig afbreekt tot CO₂ en water in een maximale periode van 12 weken. GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 gram Energie 224 kcal / 937 kJ Vetten waarvan verzadigd vetten 0,5 g 0,1 g Koolhydraten waarvan suikers 21 g 0,2 g Vezels 31 g Eiwitten 18 g Zout 4,4 g 100 g gehydrateerd bevat 1199 µg jodium (799 % RI)
Porto-Muiños
Ingredienten : gedroogd zeewier* (zeesla/Ulva Spp., nori/Porphyra yezoensis en wakame/Undaria Pinnatifida) *van biologische oorsprong. Herkomst : met de hand geoogst in de natuurlijke omgeving van het wier aan de kust van Galicie (Golf van Biskaje en Portugese wateren). 3-Zeewierenmix is een mix van 3 soorten zeewier met verschillende kleuren en smaken: zeesla (groenwier), nori (roodwier), wakame (bruinwier). De fijne schaaldierachtige textuur van zeesla en nori wordt gecombineerd met de licht krokante en vleesachtige textuur van wakame. 3 Zeewierenmix heeft 3 verschillende smaken. Zeesla (zuring), nori (champignon), wakame (oesters). Gebruik: Gebruik de 3-Zeewierenmix geweekt ( zodat je er zelf een salade van kan maken) of geroosterd in salades of verwerk het in soepen, ei-gerechten, kroketten, sauzen, stampotten, pasteien. Maar je kan het ook meekoken met je groenten rijst of pasta. Ook heerlijk te gebruiken als garnering over vis en zeevruchten of toegevoegd aan rijst- en pastagerechten. Wordt ook gebruikt om thee van te trekken. Weken in voldoende water gedurende 5 minuten. Giet het water af en laat de mix nog 5 minuten weken. De 3-Zeewierenmix neemt 6 keer in gewicht toe. Kooktijd: 2 minuten Algemeen: De aanbevolen maximale dosering is ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag . Composteerbaare folie De composteerbare folie wordt gemaakt van cellulose uit hout. Doordat dit 100% composteerbaar is kan het product na gebruik weer als voeding dienen voor nieuwe gewassen volgens het cradle to cradle principe. De folie is stevig, olie-, vocht- en diepvriesbestendig, geschikt voor gebruik tot 40°C en heeft een heldere, transparante uitstraling. De folie die Porto Muiños gebruikt is een duurzaam alternatief voor milieubelastende plastic producten en zijn gecertificeerd voor composteerbaarheid, zowel industrieel als GFT, volgens de EN13432, hetgeen betekent dat het volledig afbreekt tot CO₂ en water in een maximale periode van 12 weken AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘tenminste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering. GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 G Energie (kj / kcal) 780 / 188 Vetten (g) 1,3 waarvan verzadigde vetzuren (g) 0,6 Koolhydraten (g) 9,6 waarvan suikers (g) 0 Vezels (g) 31 Eiwitten (g) 19 Zout (g) 7,6 100 g gehydrateerd bevat 2164 µg jodium (1443 % RI)
Porto-Muiños
Ingrediënten: gedroogd zeewier* (Palmaria palmate/dulse) *van biologische oorsprong Herkomst: Met de hand geoogst zeewier in zijn natuurlijke omgeving aan de kust van West-Ierland en Bretagne Wist je dat dulse een geweldige bron van essentiële vitamines en mineralen zoals calcium, jodium, magnesium. Dat maakt dulse poeder bij uitstek geschikt is om te verwerken in smoothies en shakes. Zo krijg je alles binnen wat je nodig hebt! Gebruik: Dulse poeder kun je, naast de verwerking in smoothies, natuurlijk ook gedroogd als smaakmaker over je hele gerecht strooien, bijvoorbeeld op salades, bij vlees- en visgerechten. Het wordt ook gebruikt in soepen, roerei, kroketten, taarten of pasteitjes, rijst, pasta, enz ... Aan het eind van de bereiding toevoegen. Algemeen: Bij dagelijks gebruik is de aanbevolen maximale hoeveelheid ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag. Recept: Heavy Metal Detox Smoothie Ingrediënten 2 bananen 125 g (wilde) bosbessen 1 handje peterselie 1 tl dulse poeder 250-400 ml Water of kokoswater AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘tenminste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering. GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 G Energie (kj / kcal) 937 / 224 Vetten (g) 0.5 waarvan verzadigde vetzuren (g) 0,1 Koolhydraten (g) 21 waarvan suikers (g) 0,2 Vezels (g) 31 Eiwitten (g) 18 Zout (g) 4,4 1 g product bevat ca. 150 mcg jodium
Seamore
Ingrediënt: Gedroogd biologisch zeewier Dulse (Palmaria palmata) Herkomst: Zeewier Bacon van 100% biologisch Dulse. Het zeewier is afkomstig uit Europa en is met de hand geplukt! Wist je dat dulse heel veel eiwitten bevat en daardoor bij uitstek geschikt is als vleesvervanger. Wanneer je dulse, kort, bakt/frituurt in de hete olie wordt de rokerige smaak versterkt en is het alsof je bacon proeft. Smaak: Volle, rokerige smaak die lijkt op die van zoute bacon. Gebruik: Bak de blaadjes tot ze groen en knapperig zijn. Andere opties zijn roosteren in de oven, door warme gerechten roeren, weken en in de salades gebruiken. Lekker bij je gebakken eitje of door de stampot in plaats van uitgebakken spekjes. Dulse is een goede bron van eiwitten, vitaminen, mineralen en bevat weinig natrium en relatief veel jodium. Algemeen: de aanbevolen dosering is ongeveer 5 gram zeewier per dag. AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘tenminste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten.. Niet geschikt voor mensen met gluten bevattende granen, schaaldieren, vis of weekdieren allergie. Glutenvrij, maar het wordt verpakt op een locatie waar kans is op kruisbesmetting met gluten. Vandaar de vermelding. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering. VOEDINGSWAARDEN PER 100 gram Energie 229 Kcal Vetten waarvan verzadigd 1,4 g 0,3 g Koolhydraten waarvan suikers 21,2 g 0 g Vezels 37,5 g Eiwitten 14,3 g Zout 3,1 g
Porto-Muiños
Ingrediënten: 100% zeewier* (Wakame/Undaria pinnatifida) *van biologische oorsprong Herkomst : met de hand geoogst in de natuurlijke omgeving van het wier aan de kust van Galicië (Golf van Biskaje en Portugese wateren) Wakame heeft een olijfgroene tot bruine kleur, met een rubberachtig, lang, glad, enkelvoudig blad met golvende randen, die tot bijna twee meter in lengte kan groeien. Wakame is een tweejarige plant en wordt geoogst in het vroege voorjaar tot aan de zomer. Enkel het middengedeelte van het blad wordt gebruikt, omdat de stengelbasis zeer hard is. Wist je dat wakame in het Japans 'jong meisje betekent. Het wier is vernoemd naar jonge Japanse zeewieroogsters en naar de gracieuze manier waarop de zeeplant in de oceaan door de stroming danst. Wakame heeft een delicate en zoete smaak met een zuiver aroma; je proeft de zee, net als bij oesters. Gebruik: Eet wakame geweld of gemarineerd in soepen, stoofpotten, ovengerechten. Gebruik het geroosterd uit de oven als smaakmaker over bijvoorbeeld de salade. Bak/ frituur of stoom de wakamé. (olie goed heet laten worden). Strooi het geweekt of gedroogd over je eitje of op je boterham met kaas. Pak er vis mee in en laat het vervolgens in de oven garen. Of gebruik het als wrap voor andere ingrediënten. Je kan wakame vlokken ook, ongeveer 2 minuten voor het einde van de kooktijd, toevoegen aan je kookvocht en meekoken met je groenten, rijst, quinoa en noedels . Afgieten en lekker mee eten. Hoe makkelijk kan het zijn! Let wel op dat je niet teveel gebruikt want wakame zet uit i.c. m. met vocht. Het krijgt zijn oorspronkelijke structuur weer terug. Smaak: Wakame heeft een delicate en lichtzoete smaak met een zee aroma; je proeft de zee, net als bij oesters. Met WakameNL proef je umami (de 5 e smaak). Textuur : licht vlezig en vezelachtig Geweekt (ca 10 minuten) : toe te voegen aan salade, soepen of als bijgerecht Geroosterd of gebakken: roerbakken in diverse gerechten, ook als kruiderij te gebruiken Gekookt (ca 5 minuten): te combineren met vis, schaal- en weekdieren. Ook toe te voegen aan salades, eigerechten, kroketten, burgers, rijst en pasta Wakame is een rijke bron van calcium. Ook rijk aan vitamine B en de vitaminen A, C en K. Hoge concentraties eiwit, ijzer, magnesium, jodium, natrium, chroom, zink, fosfor en kalium. Recept: Wakame Algemeen: de aanbevolen maximale dosering is ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag . AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘tenminste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering. Composteerbaare folie De composteerbare folie wordt gemaakt van cellulose uit hout. Doordat dit 100% composteerbaar is kan het product na gebruik weer als voeding dienen voor nieuwe gewassen volgens het cradle to cradle principe. De folie is stevig, olie-, vocht- en diepvriesbestendig, geschikt voor gebruik tot 40°C en heeft een heldere, transparante uitstraling. De folie die Porto-Muiños gebruikt is een duurzaam alternatief voor milieubelastende plastic producten en zijn gecertificeerd voor composteerbaarheid, zowel industrieel als GFT, volgens de EN13432, hetgeen betekent dat het volledig afbreekt tot CO₂ en water in een maximale periode van 12 weken GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 gram Energie 184 kcal / 771 kJ Vetten waarvan verzadigd 2,5 g 0,3 g Koolhydraten waarvan suikers 5,7 g 0 g Vezels 41 g Eiwitten 14 g Zout 13 g 100 g gehydrateerd bevat 13423 µg jodium (2282% RI)
Porto-Muiños
Sea moss zeewier, ook wel carrageen of zeemos genoemd, is een makkelijk te gebruiken biologisch, veganistisch superfood en bindmiddel met 15 van de 18 essentiële mineralen die we als mens nodig hebben. Ook voor gel! Met een doosje Sea moss kun je makkelijk en voordelig ongeveer 300 ml gel maken. Ingrediënten: 100% gedroogd zeewier* (Sea moss/Mastocarpus stellatus) *Van biologische oorsprong Herkomst: met de hand geoogst in zijn natuurlijke omgeving aan de kust van Galicië (Golf van Biskaje en Portugese Wateren). Sea moss heeft een sponzige structuur, met vertakte bladeren en een smalle gekrulde of gedraaide vorm. Sea moss is een klein rood zeewier dat bij verhitting groen wordt. Het heeft een knapperige structuur en is goed vergelijkbaar met Iers mos. Het wordt ook wel "vals Iers mos" genoemd. Wist u dat Sea moss 15 van de 18 essentiële mineralen bevat die we als mens nodig hebben? Sea moss is bovendien: * Vetarm * Suikervrij * Vezelrijk * Een bron van proteïne Smaak: Sea moss heeft een hele lichte zilte smaak. Neutraal genoeg om te verwerken in gerechten en om er een gel van te maken. Gebruik: Hoewel we Sea moss kennen voor het maken van onder andere pudding heeft het een groot scala aan toepassingen, waarvan de belangrijkste eigenschap het binden van vloeistof is. In sauzen, jams, gelei en desserts werkt het als verdikkingsmiddel en stabilisator. Maar het wordt ook rauw gebruikt in bijvoorbeeld salades en meegekookt in pasteien, quiches en stoofschotels. Je kunt het verwerken in cakes of (hartige) taarten als vervanging van eieren of ander bindmiddel. Sea moss gefrituurd is niet alleen lekker, maar ook als decoratie een aanvulling op je gerecht. Zelfs super gezonde snoepjes kun je maken met dit kostelijke wier. Het bevat veel mineralen en antioxidanten. Het is rijk aan eiwit, jodium, ijzer, natrium, fosfor, magnesium, calcium, koper, zwavel, vitamine A, en carrageen. Vanwege deze mineralen en antioxidanten wordt er van Sea Moss vaak een gel gemaakt om toe te voegen aan thee smoothie, shake of soep. Maar ook als huidverzorging: als masker op je gezicht en/of haar, om mee te scrubben (het verwijdert dode huidcellen). Het werkt verstevigend, hydraterend, verzachtend, versterkt haar, huid en nagels, anti-verouderingsmiddel. De gelei kun je ca 2 weken in de koelkast bewaren. Meer informatie over Iers sea moss vind je bij dr. Sebi ; Wat is Sea moss? Of anders bi j Dr Jetske Ultee Recept: Sea moss gel . Tip: Je kunt ook gel maken van Iers mos. poeder. Algemeen: Bij dagelijks gebruik is de aanbevolen maximale hoeveelheid ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag. AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘tenminste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering. Composteerbare folie De composteerbare folie wordt gemaakt van cellulose uit hout. Doordat dit 100% composteerbaar is kan het product na gebruik weer als voeding dienen voor nieuwe gewassen volgens het cradle to cradle principe. De folie is stevig, olie-, vocht- en diepvriesbestendig, geschikt voor gebruik tot 40°C en heeft een heldere, transparante uitstraling. De folie die Porto-Muiños gebruikt is een duurzaam alternatief voor milieubelastende plastic producten en zijn gecertificeerd voor composteerbaarheid, zowel industrieel als GFT, volgens de EN13432, hetgeen betekent dat het volledig afbreekt tot CO₂ en water in een maximale periode van 12 weken GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 gram Energie 184 kcal / 756 kJ Vetten waarvan verzadigd Koolhydraten waarvan suikers 3 g 0 g Vezels 52 g Eiwitten 16 g Zout 6,5 g 100 g gehydrateerd bevat 1468 µg jodium (978% RI)
Porto-Muiños
Ingrediënten: Wakame* zeewier (Undaria pinnatifida), water en zeezout. *Ingrediënten van biologische oorsprong. Herkomst: Wakame zeewier uit de Galicische zee met alle smaak en rijkdom van het koude water van de Atlantische Oceaan. Gebruik: Deze heerlijke zachte wakame is simpel te verwerken in visstoofschotels, salades, soepen, noedels, stoofschotels en roerei.Maar je kan hem ook gebruiken om er een tapanade van te maken omdat hij zich makkelijk laat blenderen. Hij is klaar voor gebruik. Vereist geen voorafgaande voorbereiding om te worden geconsumeerd. Zo simpel kan het zijn. Algemeen: de aanbevolen dosering bij dagelijks gebruik is ongeveer 50 gram vers (= ca 5 gram gedroogd) zeewier per dag. Recept: Zeewiertapenade ( vervang de dulse en zeesla door deze superlekkere wakame uit pot). AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN Bewaar bij kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in de koelkast voor maximaal 5 dagen en consumeren vóór de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Het zeewier kan sporen bevatten van weekdieren, schaaldieren en vissen en kleine natuurlijke materialen uit de zee. VOEDINGSWAARDEN PER 100 gram Energie 51 Kcal / 12 KJ Vetten waarvan verzadigde vetzuren 0 g 0 g Koolhydraten waarvan suikers 0,6 g 0 g Vezels 2,3 g Eiwitten 1,2 g Zout 1,2 g
Porto-Muiños
Ingrediënten: Zeespaghetti zeewier* (Himanthalia elongata – ), zonnebloemolie*, ciderazijn*, knoflookscheuten*, water en zeezout. *Van biologische oorsprong. Herkomst: Zeespaghetti zeewier uit de Galicische Zee, rijk en gezond, met heerlijke malse knoflook. Gebruik: Met knoflook maak je alles lekker, hoor ik je denken. En dat klopt. Maar met de zeespaghetti is het een echte delicatesse. Hij is k laar voor gebruik. Vereist geen voorafgaande voorbereiding om te worden geconsumeerd. Voeg het toe aan je pastasalades, aardappelen met groenten, roerei, gebruik het als garnering voor vis of vlees. Het kan ook worden gebruikt met salades, pasta's, rijst. Ook om roerei, canapés en hapjes mee te maken. Recept: Zeespaghetti Deze zachte variant leent zich uitstekend om een bedje van maken voor je visje of je geitenkaasje en hem dan serveren als voorgerecht met een klein beetje honing en walnoten. Of mengen met onze verse Salterra eipasta met algen of door een roomkaasje voor op een toastje. Hij is klaar voor gebruik. Eenvoudig, simpel en heel er lekker. Aanbevolen dosering: maximaal 50 g per dag. AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in koelkast maximaal 5 dagen. Consumeer vóór de ‘ten minste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis en kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 gram Energie 817 Kcal / 198 KJ Vetten waarvan verzadigde vetzuren 20 g 2,2 g Koolhydraten waarvan suikers 2,2 g 0 g Vezels 3,8 g Eiwitten 1,4 g Zout 0,24 g
Porto-Muiños
Ingrediënten: Codium spp. van biologische oorsprong Herkomst: Codium zeewier is biologisch gecertificeerd en met de hand verzameld zeewier in de natuurlijke omgeving van het zeewier aan de kust van Galicië (Golf van Biskaje en Portugese wateren). Wist je dat Codium, in het Nederlands, ook wel viltwier wordt genoemd. Die Nederlandse benaming dankt het donkergroene zeeplantje aan zijn stevige sponsachtige buisvormige vertak-kingen die recht op staan en wel tot ca 5mm dik en tot 40 centimeter lang kunnen worden en waarop een harig dons zicht- en voelbaar is, wat het plantje een viltige feel geeft. De Engelse benamingen voor deze variant spreken dan weer tot een heel andere verbeelding. Van dead man’s fingers tot stag seaweed en oyster thief. Smaak: Dit donkergoene zeewier heeft de intense volle smaak van de zee. Gebruik: Dit fijngemalen zeewier, in poedervorm, zit in een handig strooiflesje en is klaar voor gebruik. Voeg direct als extra ingrediënt toe aan het eind van de bereiding bij het maken van vinaigrettes, tartaar, sauzen, crèmes, soepen, rijst en bijgerechten. Ook voor bij vis, vlees, kroketten en roerei. Algemeen: bij dagelijks gebruik is de aanbevolen dosering is ongeveer 5 gram zeewier per dag. AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘ten minste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis en kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. VOEDINGSWAARDEN PER 100 G Energie (kj / kcal) 619 / 149 Vetten (g) 3,1 waarvan verzadigde vetzuren (g) 1 Koolhydraten (g) 4,4 waarvan suikers (g) 0 Vezels (g) 23 Eiwitten (g) 14 Zout (g) 35,7
Salterra
Ingrediënten : 100% wakame gedroogd* (Undaria pinnatifida) *van biologische oorsprong Herkomst: Nederland Salterra WakameNL is een door de D utch Seaweed Group in Zeeland's schone Oosterschelde biologisch geteeld zeewier. Met respect en aandacht voor de omgeving wordt de wakame daar in deze zuivere wateren geteeld, op basis van zelf gekweekt uitgangsmateriaal (sporen). Zeker Zeeuws gecertificeerd Wist je dat in het Ritsuryo-systeem , het Japanse rechtssysteem dat in de 8e eeuw op papier werd vastgelegd stond vermeld dat wakame (alsook nori en arame) kon worden gebruikt om belasting mee te betalen. De reden hiervoor was de hoge voedingswaarde van zeewier. Gebruik: Wakame vlokken zijn heerlijk zilte smaakmakers die je bij vele gerechten op een eenvoudige manier kunt gebruiken. Smaak: Wakame heeft een delicate en lichtzoete smaak met een zee aroma; je proeft de zee, net als bij oesters. Met WakameNL proef je umami (de 5 e smaak). Smaak: Wakame heeft een delicate en lichtzoete smaak met een zee aroma; je proeft de zee, net als bij oesters . Met WakameNL proef je umami (de 5 e smaak). Textuur : licht vlezig en vezelachtig Geweekt (ca 10 minuten) : toe te voegen aan salade, soepen of als bijgerecht Geroosterd of gebakken: roerbakken in diverse gerechten, ook als kruiderij te gebruiken Gekookt (10-15 minuten): te combineren met vis, schaal- en weekdieren. Ook toe te voegen aan salades, eigerechten, kroketten, burgers, rijst en pasta Recept: Een leuk recept met wakameNL van Rineke Dijkinga met dit mooie wier. Kan sporen van vis, schaal- en weekdieren bevatten Bewaren: op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Consumeer vóór de ‘ten minste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Eenmaal geopend in een luchtdichte verpakking bewaren. Aanbevolen dosering: bij dagelijks gebuik tot 5 gram gedroogd per dag. Klik hier voor Zeeuws zeewier in het nieuws : Gemiddelde voedingswaarde per 100 g: Energie: 164 kcal / 675 kJ Vet: 2 g waarvan verzadigd: 1,3 g Koolhydraten: 40,1 g waarvan suikers Vezels: 38,2 g Eiwitten: 15,9 g Zout: 16,4 g
Porto-Muiños
Ingredienten: gedroogd zeewier ( Porphyra spp Porphyra is het Griekse woord voor ‘paars ) *Van biologische oorsprong Herkomst: Zeewier geteeld in het Noordwesten van de Pacifische oceaan. De thallus (tak met bladeren) is bladvormig met rafelige, brede (tot 20 cm in doorsnede) maar dunne bladeren (slechts één cellaag dik). Deze variëren in lengte van 5 tot wel 45 cm. Het zeewier lijkt op een latex elastisch vel, het is onregelmatig van vorm en dun maar stevig. Het heeft een regenboogkleurige verschijning. Het wier zit in het midden vast aan de ondergrond. Het wier kan periodes van droogte doorstaan en groeit weer verder als het nat wordt. Wist je dat nori in Wales traditioneel gezien wordt als een lekkernij "Welsh laverbread". Dat is eigenlijk gepureerde nori die vooraf is gekookt en heeft dus niets van doen met brood. Maar wist je ook dat nori "ceremonie", "leer" en/of "riten" in het Japans betekent. Nori is ook een afgeleide naam, bijvoorbeeld van de naam Norachiki. Nori is ook het woord voor zeewier. Smaak: Zoet met een licht gerookte, vlezige of olijfachtige smaak. Het heeft ook wel wat weg van gedroogde paddenstoel. Gebruik: Week de nori 5 minuten in voldoende water, kook het 15 minuten of voeg het toe aan het kookvocht van je groenten, rijst, pasta. Nori neemt 6 keer in volume toe. Nori vlokken kan je gedroogd strooien over je gerecht bijvoorbeeld over salades. Je kunt ze bakken/ roosteren als snack of als kruiden gebruiken met vlees- en visgerechten. Het wordt ook gebruikt in soepen, sauzen, roereieren, kroketten, pasteien of pasteitjes stoofschotels enz... Ook wordt nori gedronken als thee. Nori is een roodwier en een goede bron van eiwitten, vitaminen, mineralen en bevat weinig natrium. Recept: Nori Algemeen: Bij dagelijks gebruik is de aanbevolen maximale dosering ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag. AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN Bewaar op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘ten minste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering. Composteerbaare folie De composteerbare folie wordt gemaakt van cellulose uit hout. Doordat dit 100% composteerbaar is kan het product na gebruik weer als voeding dienen voor nieuwe gewassen volgens het cradle to cradle principe. De folie is stevig, olie-, vocht- en diepvriesbestendig, geschikt voor gebruik tot 40°C en heeft een heldere, transparante uitstraling. De folie die Porto Muiños gebruikt is een duurzaam alternatief voor milieubelastende plastic producten en zijn gecertificeerd voor composteerbaarheid, zowel industrieel als GFT, volgens de EN13432, hetgeen betekent dat het volledig afbreekt tot CO₂ en water in een maximale periode van 12 weken Nori en vitamine B12? Mooi recent onderzoek uit Taiwan waarin de goede opname van vitamine B12 uit nori zeewier bij vegetariërs aangetoond wordt. https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7325 GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 gram Energie 222 kcal / 928 kJ Vetten waarvan verzadigd 2,7 g 1,8 g Koolhydraten waarvan suikers 7,3 g 0 g Vezels 26 g Eiwitten 29 g Zout 1,8 g 100 g gehydrateerd bevat 1217 µg jodium (811% RI)
DeliZee
Ingrediënten: 100% zeewier* (Undaria pinnatifida) *van biologische oorsprong Herkomst : met de hand geoogst aan de kust van Galicie (Golf van Biskaje en Portugese wateren). Gebruik: Wakame poeder kan prima gebruikt worden om smaak, aan het eind van de berreiding, te brengen aan vele gerechten: salade, vis, ei, soepen en sauzen. Algemeen: de aanbevolen maximale dosering is ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag . AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘tenminste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering. GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 gram Energie 184 Kcal / 771 KJ Vetten waarvan verzadigd 2,5 g 0,3 g Koolhydraten waarvan suikers 5,7 g 0 g Vezels 41 g Eiwitten 14 g Zout 13 g
Porto-Muiños
Ingredienten: 100% zeewier* (Himanthalia elongata) *van biologische oorsprong Herkomst : met de hand geoogst in de natuurlijke omgeving van het wier aan de kust van Galicie (Golf van Biskaje en Portugese wateren) Zeespaghetti of zeeboontjes (Himanthalia Elongata), ook wel riemwier wordt genoemd, bestaat uit twee à drie meter lange groenbruine slierten en groeien bij een maximale diepte van 20 . Deze slierten komen samen in een 'voetje' dat vastgehecht zit aan een steen of schelp. Dat voetje is het eigenlijke wier. De slierten zijn de voortplantingsorganen. Zeespagetti leeft maar een paar jaar en plant zich slechts één keer voort, daarna sterft het. Zeespaghetti is bruin van kleur en wordt groen na koken. Zeespaghetti lijkt zoals de naam zegt een beetje op spaghetti, het heeft een vleesachtige textuur. Wist je dat zeespaghetti elk jaar weer tevoorschijn komt in het midden van de winter. Ze groeien met een wonderbaarlijke snelheid en zijn in het midden van de lente op hun best. Tijdens deze periode worden ze door de duikers van Porto Muinos met de hand geoogst aan de rotskusten van Salicyl. Dit is de periode dat de lange slierten op hun zachtst, meest smaakvol en voedzaam zijn. Smaak: zilte smaak. Gebruik: Kook de zeespaghetti mee met je pasta, rijst en/of groenten. Dit tere, zilte bruinwier lijkt door zijn lange slanke vorm op spaghetti en wordt veel ook als zodanig gegeten. Zeespaghetti is goed te combineren met vis, groenten of groenteschotels en zeevruchten. Maar leent zich ook uitstekend om een bedje van maken voor je geitenkaasje en hem dan serveren als voorgerecht met een klein beetje honing en walnoten. Of meng hem met onze verse Salterra eipasta met algen. Ook lekker door een roomkaasje voor op een toastje. Rijk aan mineralen en vitaminen in het bijzonder vitamine C. In 125 gram zee spaghetti zitten vezels (5% Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid), vitamine C (400% ADH), kalium (40% ADH), magnesium (29% ADH), calcium (25% ADH) en jodium (56% ADH). Recept: Zeespaghetti Algemeen: de aanbevolen maximale dosering is ongeveer 5 gram gedroogd zeewier per dag . AANVULLENDE INFORMATIE / ALLERGENEN Bewaren op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Eenmaal geopend, bewaar in een luchtdichte verpakking en consumeer vóór de ‘ten minste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Het zeewier kan sporen van week-, schaaldieren en vis bevatten en kan kleine natuurlijke materialen uit zee bevatten. De witte kleur die kan verschijnen op het zeewier is afkomstig van het zout in het zeewier en zorgt voor een natuurlijke conservering. Composteerbaare folie De composteerbare folie wordt gemaakt van cellulose uit hout. Doordat dit 100% composteerbaar is kan het product na gebruik weer als voeding dienen voor nieuwe gewassen volgens het cradle to cradle principe. De folie is stevig, olie-, vocht- en diepvriesbestendig, geschikt voor gebruik tot 40°C en heeft een heldere, transparante uitstraling. De folie die Porto Muiños gebruikt is een duurzaam alternatief voor milieubelastende plastic producten en zijn gecertificeerd voor composteerbaarheid, zowel industrieel als GFT, volgens de EN13432, hetgeen betekent dat het volledig afbreekt tot CO₂ en water in een maximale periode van 12 weken GEMIDDELDE VOEDINGSWAARDE PER 100 gram Energie 170 kcal / 702 kJ Vetten waarvan verzadigd 1 g 0,4 g Koolhydraten waarvan suikers 15 g 0 g Vezels 36 g Eiwitten 7,5 g Zout 7,9 g 100 g gehydrateerd bevat 1691 µg jodium (1128% RI)
Wild Irish Seaweeds
Mix van biologisch Iers sea moss en blaaswier poeder voor het behoud een normaal zuur-base evenwicht. Het zeewier is met de hand geoogst in Ierland door de 4e generatie van Wild Irish Seaweeds, met meer dan 100 jaar ervaring. Ingredienten: 100% zeewier: Iers sea moss/carrageen (Chondrus crispus)*, blaaswier (Fucus vesiculosus)* *van biologische oorsprong. Herkomst: Ierland Gezondheidsvoordelen en toepassingen: Blaaswier is een zeewier rijk aan jodium. Jodium is een mineraal dat betrokken is bij veel processen in het lichaam. Jodium ondersteunt onder andere de functie van de schildklier, het metabolisme en het zenuwstelsel en draagt bij aan een gezonde huid. Iers mos heeft een hoge voedingswaarde en geeft ondersteuning aan de normale werking van het lichaam met maar liefst 92 van de 102 mineralen die in het lichaam actief zijn en maar liefst 12 van de 15 voor de mens essentiële mineralen, en bovendien vitamine A, B, C, D, E en K. Meer informatie over de werking van Iers sea moss (of sea moss) vind je hier bij dr. Sebi : en hier https://www.yourwell.nl/wat-is-seamoss/ Gebruiksaanwijzing Voeg 1 theelepel (ca 4 gram) poeder toe aan je eten, shake of smoothie Niet geschikt voor kinderen jonger dan 4 jaar en volwassenen in borstvoeding/lactatie periode. Raadpleeg bij ziekte of medicijngebruik een deskundige voor gebruik. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Voedingssupplementen zijn geen vervanging van een gevarieerde voeding Voedingswaarde per 100 gram Energie: 903 kJ / 215 kcal Vetten: 0,5 g waarvan verzadigd: 0,2 g Koolhydraten: 47,3 g waarvan suikers: 0,1 g Eiwit: 13,2 g Zout: 2,8 g
Wild Irish Seaweeds
Ingredienten: 100% zeewier: Atlantische wakame (Alaria esculenta)*, nori (Porphyra spp.)*, zeesla (Ulva spp.)*, dulse (Palmaria palmata)* *van biologische oorsprong Herkomst: Het zeewier wordt met de hand geoogst aan de Westkust van Ierland. Deze mineraalrijke mix van 4 verschillende zeewieren, nori, wakame, zeesla en dulse, is te gebruiken als ondersteuning bij het detoxen. Gezondheidsvoordelen en toepassing Zeewieren worden ingedeeld in groepen op basis van hun pigmentatie: rood, groen en bruin. Elke groep ondersteunt andere aspecten van het ontgiftings proces. Roodwieren: met prebiotische vezels. Prebiotica zijn vezels die je niet kan verteren. Maar ze worden wel opgenomen door je darmbacteriën. Die maken er belangrijke vetzuren van die worden opgenomen door je darmcellen. Groenwieren: rijk aan chlorofyl en hoogwaardige vezels. Chlorofyl wordt ook wel bladgroen genoemd, en onder die naam komt het je misschien bekender voor. Het is het groene stofje dat planten en algen hun groene kleur geeft en dat ervoor zorgt dat het proces van fotosynthese goed kan verlopen, waarbij licht en koolstof omgezet worden in voedingsstoffen voor de plant. Bruinwieren: rijk aan jodium. Het ondersteunt onder andere de functie van de schildklier, het metabolisme en het zenuwstelsel en draagt bij aan een gezonde huid. Gebruiksaanwijzing: Voeg 1 theelepel (ca 4 gram) poeder toe aan je eten, shake of smoothie Niet geschikt voor kinderen jonger dan 4 jaar en volwassenen in borstvoeding/lactatie periode. Raadpleeg bij ziekte of medicijngebruik een deskundige voor gebruik. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Voedingssupplementen zijn geen vervanging van een gevarieerde voeding Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram Energie: 705 kJ / 170 kcal Vetten: 1 g waarvan verzadigd: 0,33 g Koolhydraten: 44,4 g waarvan suikers: 0,2 g Eiwit: 11,7 g Zout: 2,74 g
Wild Irish Seaweeds
Biologisch Iers sea moss poeder, ook wel carrageen of Iers mos poeder genoemd, op vele manieren te gebruiken. Ook wel zeemos genoemd. Ingredienten: 100% zeewier: Iers sea moss (Chondrus crispus/Iers mos/carrageen)* *van biologische oorsprong . Herkomst: Ierland Iers sea moss is een superfood boordevol mineralen en antioxidanten. Het is rijk aan eiwit, jodium, ijzer, natrium, fosfor, magnesium, calcium, koper, zwavel, vitamine A, C en carrageen. In totaal bevat het maar liefst 92 van de 102 mineralen die in het menselijk lichaam actief zijn en daarvan zijn er 15 van de 18 essentiële mineralen, Smaak: milde schaaldierensmaak Meer informatie over Iers sea moss vind je bij dr. Sebi ; Wat is Sea moss? Of anders bi j Dr Jetske Ultee Gebruiksaanwijzing: Voeg 1 theelepel (ca 4 gram) poeder toe aan je eten, shake of smoothie of warme drank. Of maak er een gel van (zie recept). Wist je dat je Iers sea moss ook kunt gebruiken als bindmiddel voor soepen en sauzen of taarten, maar tevens, in gelvorm, als gezichts- en haarmasker om de huid te hydrateren? Recept : Gel maken van sea moss poeder. De poeder is klaar voor gebruik. Neem 25 gram sea moss poeder en doe het in een pan. Voeg 500 ml water toe en laat 30 minuten weken. Breng het geheel aan de kook terwijl je af en toe roert, 1 a 2 minuten aan de kook houden. Blendeer het geheel tot een gladde gel ontstaat. Voor een extra vitamine boost, smaak en geur kan je citroensap/sinaasappelsap toevoegen tijdens het blenderen. Doe het in een afsluitbare pot en laat het afkoelen en zet het in de ijskast. Het zal dan nog iets meer indikken. Houd er wel rekening mee, wanneer je vocht van iets anders toevoegt je minder water gebruikt. Mocht je een dikkere gel willen, gebruik dan meer zeewier of minder water. Tip: Zie hier hoe je met ook met andersoortige Sea moss (o.a.Mastocarpus stellatus) kun je gel maken. Gemiddelde voedingswaarde per 100 gram Energie: 686 kJ / 167 kcal Vetten: 0,4 g waarvan verzadigd: 0,3 g Koolhydraten: 53 g waarvan suikers: Eiwit: 9,18 g Zout: 1,94 g
Ingrediënten : 100% wakame gedroogd* (Undaria pinnatifida) *van biologische oorsprong Herkomst: Nederland WakameNL is een door de D utch Seaweed Group in Zeeland's schone Oosterschelde biologisch geteeld zeewier. Met respect en aandacht voor de omgeving wordt de wakame daar in deze zuivere wateren geteeld, op basis van zelf gekweekt uitgangsmateriaal (sporen). Zeker Zeeuws gecertificeerd Wist je dat in het Ritsuryo-systeem , het Japanse rechtssysteem dat in de 8e eeuw op papier werd vastgelegd stond vermeld dat wakame (alsook nori en arame) kon worden gebruikt om belasting mee te betalen. De reden hiervoor was de hoge voedingswaarde van zeewier. Gebruik: Wakame fijn is een heerlijk, crunchy strooisel te gebruiken als alternatief voor zout. Weinig natrium, veel smaak! In flesje met handige doseerdop Smaak: Wakame heeft een delicate en lichtzoete smaak met een zee aroma; je proeft de zee, net als bij oesters. Met WakameNL proef je umami (de 5 e smaak). Recept: Een leuk recept met wakameNL van Rineke Dijkinga met dit mooie wier. Kan sporen van vis, schaal- en weekdieren bevatten Bewaren: op kamertemperatuur op een donkere en droge plaats. Consumeer vóór de ‘ten minste houdbaar tot’ datum die op de verpakking staat. Eenmaal geopend in een luchtdichte verpakking bewaren. Aanbevolen dosering: bij dagelijks gebuik tot 5 gram gedroogd per dag. Klik hier voor Zeeuws zeewier in het nieuws : Gemiddelde voedingswaarde per 100 g: Energie: 164 kcal / 675 kJ Vet: 2 g waarvan verzadigd: 1,3 g Koolhydraten: 40,1 g waarvan suikers Vezels: 38,2 g Eiwitten: 15,9 g Zout: 16,4 g